Välkomna till Sörgården. Här erbjuds inspiration så väl som en minnesvärd stund med maten i fokus. Här har du och ditt sällskap kocken för er själva, känn er som hemma och sätt er egen stämning.

All mat på Sörgården är utvald med omtanke; här- och närodlad mat utefter säsong. Därför är menyn redan satt efter vad naturen har att erbjuda. Ditt sällskap, som skall vara minst sex och max tolv personer. Är man färre än sex personer så finns det möjlighet att komma men då delar man bord med andra sällskap. Det kommer serveras en avsmakningsmeny med minst fem rätter inklusive lite smårätter vid ankomst samt kaffe efter maten.

JONATHAN = SÖRGÅRDEN

Det här är historien om mig, Jonathan Nordström.


Som ung grabb

Min kockbakgrund började i tidig ålder då jag redan som liten grabb var med mina föräldrar i köket. Intresset för mat har alltid varit stort även om jag var ganska kräsen som liten. Jag har mina föräldrar att tacka för mycket när det kommer till mat. De tog med mig och min syster på massor av olika restauranger och resmål.

I Kristianstad på 90-talet fanns där en restaurang som hette Godsfinkan, dit mina föräldrar gick och åt ibland tillsammans med oss barn. Omedveten om det då stötte jag där på två unga män som skulle bli betydande för min framtid i restaurangvärlden. Stampe Fredholm var en av delägarna kom jag att jobba för på Handelsbaren i Åhus direkt efter jag slutat min kockutbildning på gymnasiet. Senare fick jag erbjudande om att jobba för en av servitörerna, Jens Fältman, på Godsfinkan. Numera driver Jens BAR-B-KO mitt i centrala Kristianstad. Både Stampe och Jens är fortfarande nära vänner till mig och stöttar mig när jag behöver. Stampe har jag dessutom dragit med mig i senare tid både på Kronovalls Vinslott samt Bäckaskog Slott.

Att lära sig hantverket

Jag började min tid på BAR-B-KO som grillkock och under mina fyra år där avslutade jag med att vara Köksmästare de två sista. Jens har spelat stor roll i mitt matkunnande, han har en fantastisk känsla för smaker och vi tänker ganska lika när det kommer till mat. Efter mina år på BAR-B-KO tog jag och min hund våra tillhörigheter och flyttade till Åre för att jobba som Köksmästare på Åre Bageri hos Greger och Lena Eriksson. Där jobbade jag nästan ett år och fann lugnet i den härliga fjällmiljön. Åre med omnejd har alltid varit med under min uppväxt då vi ofta åkte dit med familjen. Precis som i Skåne har Jämtland ett enormt skafferi i naturen och man kan ofta i min matlagning känna smakerna från norr. Efter Åre bar det hem till Skåne igen, nu med två hundar med hem båda av rasen Tollare. Tollaren är framavlad framförallt för sjöfågeljakt men fungerar bra i de flesta jaktfomer. Hundarna gjorde att mitt intresse för jakt ökade och jag valde att ta jägarexamen.

Nutid

Väl nere i Skåne fick jag erbjudande om arbete på Kronovalls Vinslott som ligger vackert beläget mellan Brösarp och Tomelilla på Österlen. Där hade jag alla möjligheter att jobba med de bästa råvarorna och fria händer på vilken mat jag ville laga. Varje måltid på slottet började med att jag presenterade maten för gästerna och jag hade möjlighet att under middagarna samtala med dem. På Kronovall väcktes en tanke till liv att jag ville jobba på ungefär samma sätt men i en mindre skala och kunna ha en ännu tätare gästkontakt. Under tiden på Kronovall föddes min första son Noah och det började bli tufft med pendlingen från Balsby.

Det blev fyra år på Kronovall och sedan blev nästa jobb på ett slott lite närmare hemmet. Bäckaskog Slott heter slottet som jag jobbat på fram tills Juli 2019. Under mitt första år på Bäckaskog föddes min andra son Vince och tankarna att öppna något eget hemma på gården började ta fart. Så där är vi nu, välkomna till Hemma på Sörgården!